Wat doen psychologen?
Een psycholoog gaat een aantal dingen voor je doen.
- Stellen van de diagnose. Naar aanleiding van jouw verhaal vertel ik je binnen welk klachtenprofiel je valt. Voor veel mensen is het fijn om te weten wat er precies speelt. Ik geef je informatie, leestips en help je te begrijpen wat het precies betekent.
- Helpen je te vinden wat jij er aan kunt doen. Dat is namelijk voor iedereen anders. Bij verschillende klachten passen verschillende manieren om er mee om te gaan. Welke bij jou past hangt af van jouw eigen vaardigheden en talenten. Ik doe dan ook mijn best niet alleen je klacht, maar vooral ook jou goed te leren kennen.
- Helpen met het werken aan je klacht. Als we weten wat de klacht is en hoe jij er mee om kunt gaan, kun je aan de slag. Een innerlijk proces of situatie veranderen is dan ook hard werk. Vaak zijn oude patronen en persoonlijke ‘valkuilen’ heel hardnekkig. Toch zul je al snel merken dat je resultaat boekt. Dat resultaat beschrijf ik graag als innerlijke groei.
Eigenlijk groei je van je klacht weg. Je ontdekt jezelf opnieuw, weet beter wat je wilt en kunt en hebt meer grip op je eigen leven. Daarmee levert een behandeling doorgaans meer op dan alleen herstel van je klachten, al is dat natuurlijk wel het belangrijkste.
Client en psycholoog
Samenwerken met een psycholoog kun je misschien nog het beste zien als een project. En dat project ben jij. Met de vakkennis, het inzicht en de analyse van de psycholoog en jouw inzet en motivatie zul je het moeten doen.
Naast dat een psycholoog een vakman of -vrouw moet zijn, moet je er dus ook goed mee kunnen samenwerken. Jullie moeten elkaar goed begrijpen. Nu is het zo dat psychologen getraind zijn in het behandelen van heel verschillende mensen. In de regel zul je merken dat de psycholoog heel goed jouw taal kan spreken. Toch is de ‘klik’ niet vanzelfsprekend en wel nodig voor het succes van jouw behandeling.
Hoe kies je een psycholoog?
Kijk om te beginnen altijd of de psycholoog goed opgeleid is en of hij of zij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Vervolgens moet je bepalen of de psycholoog bij je past. Het beste kun je dat doen door een afspraak te maken.
- Is de psycholoog aangesloten bij een beroepsvereniging,
- Heeft de psycholoog de benodigde ‘papiertjes’ en
- Past de psycholoog bij jou.
Die eerste twee zijn makkelijk na te gaan. Heel praktisch, check op de website de opleidingen en kwalificaties en welke beroepsvereniging de psycholoog heeft. Over het algemeen is bijvoorbeeld een NIP registratie een goede graadmeter. De derde is het belangrijkst en ook het lastigst. Door te doen wat je nu doet, een website napluizen, kom je veel te weten over de stijl van werken en de persoon. Dat is belangrijk, want je gaat samenwerken, dus dan moet je elkaar wel liggen. Kom je er zo niet uit, dan kun je in je omgeving navragen en ook je huisarts kan je goed op weg helpen.
Als je een goed gevoel hebt bij een psycholoog, aarzel dan niet een afspraak te maken, of eens te bellen of mailen, je zit helemaal nergens aan vast.
Meer informatie over psychologen in Lelystad
Als je meer wilt weten over psychologen, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel mij dan even voor een afspraak of stuur een e-mail naar Psycholoog Lelystad – Hans Otto.